Artikel over liquiditeit door DAG, specialist in bedrijfsfinanciering en uitzendbureaus: foto van twee handen die briefgeld voorhouden

Help, ik heb meer liquiditeit nodig!

Door de groei van de Nederlandse economie zien de Nederlandse ondernemers steeds meer kansen om te groeien. In veel branches is echter kapitaal nodig om te groeien. Hoe kom je als ondernemer aan nieuw werkkapitaal, oftewel bedrijfsfinanciering? DAG helpt ondernemers al jaren hun groeiplannen te realiseren. Graag delen we onze kennis met jou!
Voor groei is kapitaal nodig. Gelukkig zijn er veel manieren om aan kapitaal te komen. Hierbij een opsomming van de mogelijkheden om extra werkkapitaal aan te trekken:

Zelf kapitaal vergaren

De goedkoopste manier om aan werkkapitaal te komen, maar helaas niet de makkelijkste, is om er zelf voor te sparen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je salaris of winstuitkering gebruiken om nieuwe investeringen te doen. Dit lijkt goedkoop, maar is dat ook zo? Je hoeft geen rente over dit kapitaal te betalen. In feite is dit dus een ‘gratis’ optie. Je kunt het geld nu best missen. Je leeft gewoon een tijdje zuinig.
Er zijn echter een aantal zaken die je je af kunt vragen, zoals: is je gezin wel blij met deze beslissing? Had je je privégeld niet liever anders willen investeren? Kun je nog steeds alles doen wat je zou willen doen, zoals een mooie vakantie waar je volledig tot rust komt? Een uitgeruste ondernemer presteert beter, is scherper en innovatiever! Als je gezin gelukkig is ben je zelf vaak ook gelukkiger, geliefden blij maken maakt immers zelf ook gelukkig.
Daarnaast is het nog maar de vraag of je wel de juiste investering hebt gedaan. Stel je hebt geïnvesteerd op basis van een krap budget, had het met meer geld (op termijn) ook niet veel meer opgeleverd? Of bij ruim voldoende spaargeld, was het niet beter geweest om dit bedrag elders te investeren om het risico te spreiden? Kortom, gratis geld kan nog weleens duur uitvallen.

Familie of vrienden om een lening vragen

Het lenen van vrienden en familie lijkt altijd aantrekkelijk, omdat het eenvoudig is. Je hoeft geen bedrijfsplan te schrijven om de bank te overtuigen jou het geld te lenen. Maar let op: soms willen familieleden een hogere rente dan de bank of zelfs aandelen. Er is zelf kans dat ze zich met de bedrijfsvoering gaan bemoeien om zeker te zijn dat ze hun investering terugkrijgen. Ze kunnen goedbedoelde adviezen geven, maar hebben ze ook voldoende kennis van bedrijfsprocessen of jouw branche? Als het antwoord hierop ja is, kan het zeker een goede optie zijn om je werkkapitaal op deze manier te bijeen te krijgen. Denk alleen goed na met wie je in zee gaat en maak goede afspraken over je tegenprestatie. Júíst met familie of vrienden. Het zou zonde zijn om hen hierdoor te verliezen.

Lenen bij de bank

De meeste voorkomende mogelijkheid om aan werkkapitaal te komen is door te lenen bij de bank. Dit kan op twee manieren: een traditionele lening of een rekening courant. Een traditionele lening kent een vaste looptijd en jaarlijks rentepercentage. Een rekening courant is een lening die je flexibel kunt opnemen, een beetje te vergelijken met rood staan op je privérekening. De bank geeft je een maximum bedrag dat je kunt lenen en je kunt zelf beslissen hoeveel en wanneer je daadwerkelijk opneemt. Je betaalt dus alleen voor het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt en de periode dat je dit hebt gebruikt. Daarnaast betaal je een zogenaamde bereidstellingsprovisie aan de bank.

Gebruik maken van factoring

Een innovatieve manier om werkkapitaal aan te trekken is factoring. Hierbij verkoop je jouw onbetaalde facturen aan een factormaatschappij. Wanneer je normaliter een factuur verstuurt zit er een betaaltermijn van 14, 30 of soms wel 60 dagen aan verbonden. Je hebt als het ware al omzet gemaakt, maar het duurt nog wel even voordat het daadwerkelijk op je bankrekening staat. Je kunt het nog niet gebruiken om investeringen te doen of om te groeien. In zo’n geval kan het een slimme keuze zijn om je facturen te verkopen, oftewel voor factoring te kiezen. Je krijgt dan meteen het bedrag op je rekening en kunt het meteen inzetten waar het nodig is. Je kunt er hierbij voor kiezen om je debiteurenbeheer uit te besteden of alleen te verpanden. Je betaalt vaak een laag percentage over je totale omzet en rente over de daadwerkelijk overgedragen facturen.

American factoring

Een afgeleide vorm van de traditionele factoring is American factoring. Hierbij betaal je een vast percentage over je omzet. Daar waar je bij traditionele factoring nog de optie had om je debiteurenbeheer over te dragen, is dat in dit geval verplicht. Deze vorm van factoring kan een uitkomst bieden voor bedrijven die nog niet lang bestaan of een wat kleinere omzet genereren.

Crowdfunding opzetten

Het woord crowdfunding zegt eigenlijk al wat het betekent: funding door de crowd, oftewel financiering door de massa. Je maakt een mooi plan of je beschrijft het doel waar je het geld voor wilt gebruiken. Vervolgens vraag je aan de ‘massa’ om te financieren. Er zijn verschillende sites waar je deze oproep kunt plaatsen en de meesten willen je vaak ook ondersteunen bij het opstellen van je plan. Uiteraard schrijf je een wervend verhaal om veel mensen te motiveren mee te doen. Daarnaast bied je een aantrekkelijk rentepercentage aan, want je hebt veel concurrentie. Geïnteresseerden kunnen ook in andere projecten investeren, dus je wilt er goed uit springen met je verhaal.

Investeerder zoeken

Dit kan een private investeerder zijn die affiniteit heeft met de branche of zelf in de branche werkt of heeft gewerkt. Ook kun je kiezen voor een investeringsmaatschappij. Zij beleggen vaak in kansvolle startende ondernemers en/of innovatieve bedrijven. Een groot voordeel van een investeerder is dat deze vaak niet alleen maar geld inbrengt, maar ook kennis en zelfs zijn netwerk kan openstellen. De kans is echter wel groot dat je voor het werkkapitaal, naast een vergoeding of rente, ook een deel van je aandelen moet afstaan.

Welke optie is de beste?

Elk van de bovengenoemde financieringsvormen heeft zowel voor- als nadelen. Afhankelijk van het bedrijf en het doel past de ene vorm beter dan de andere. Bij alle vormen geldt echter wel dat je een goed doordacht plan moet hebben, want je krijgt maar één kans. Schrijf je geen wervend voorstel, dan krijg je onvoldoende financierders via crowdfunding; beargumenteer je je doel niet helder, begrijpt je mogelijke financierder (vriend of familie) het niet; breng je te weinig of te veel risico’s in beeld, wil je bank geen lening geven; heb je je cijfers niet op orde, kun je niet met een factormaatschappij in zee. Het allerbelangrijkste advies is dan ook: welke vorm je ook kiest, bereid je goed voor want een tweede kans krijg je niet! Laat iemand die dit vaker heeft gedaan jouw kredietaanvraag schrijven, want eenmaal afgewezen kun je geen tweede keer aankloppen.